nou?
logotip decibel.cat

Crònica del Senglar Rock Montblanc 2003

08/07/2003
Montblanc (Conca de Barberà)

De nou ja ha finalitzat el Senglar Rock i ja en portem sis edicions. Un any més, l'espai actual s'ha confirmat que és un dels millors on es pot celebrar el festival. La gent s'ha comportat amb l'habitual civisme i respecte envers els demés.

Com sempre, ha tornat a ser un èxit tant a nivell de grups com de públic, amb un total de 51 actuacions repartides en cinc escenaris diferents (tres a la zona d'acampada i dues dins el perímetre emmurallat de Montblanc). A més dels escenaris, el festival ha comptat amb una àmplia oferta de serveis de tot tipus dins el mateix recinte; a més dels clàssics entrepans, era possible menjar pizzes acabades de fer, plats forts com arròs amb vedella o cus-cus, creps, coques i, fins i tot, pollastres i botifarres.

Pel que fa als horaris d'actuacions, discrepem una mica la manera com es va programar. No creiem que sigui correcte fer actuar els alumnes del Campus en una hora com era les onze de la nit i a l'Escenari Prades, quan grups com Dept o Papa:noes ho van fer a la carpa i en un horari menys atractiu.

A part d'aquesta petita discrepància, hem de felicitar l'organització per part d'RGB, que ja porten uns quants anys d'experiència i ho demostren a cada nova edició.


DIJOUS 3 DE JULIOL


Des de l'edició anterior, l'activitat musical del Senglar Rock comença el dijous. I aquest any la primera nit ja va comptar amb sis actuacions repartides en tres escenaris diferents: L'església de Sant Francesc, que aquest any compta amb un total de sis concerts; l'Escenari Prades i l'Escenari Senglar.


21:45 - MIQUEL GIL - ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC


L'edició d'enguany la va estrenar el valencià Miquel Gil, que va presentar el seu repertori de cançons tradicionals del País Valencià, en un marc molt adequat per la peculiar acústica que tenen les esglésies. Acompanyat de la seva banda habitual amb baix, guitarra, percussió i instruments de caire més tradicional com la mandolina, va oferir una actuació d'uns tres quarts d'hora de durada.


22:45 - SISA - ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC


El cantautor galàctic Jaume Sisa també va actuar a l'església i tot sol, sense "La Verbena Galàctica". Va fer les proves uns minuts abans de començar i davant del públic (de fet ja us podeu imaginar que sonoritzar una guitarra i un micro tampoc té massa secrets) i va agrair la feina dels tècnics, enunciant que ells eren els autèntics artistes.
Pel que fa al concert pròpiament dit, en Sisa ens va oferir una combinació de temes de composició pròpia i cançons tradicionals catalanes, com "La fadrina va a la font".


23:15 - CONCERT FINAL CAMPUS SENGLAR - ESCENARI PRADES


El Campus Senglar és una iniciativa que ja fa uns quants anys que funciona. La setmana prèvia al festival una colla de joves assisteixen a classes de música moderna a càrrec de professors com Cris Juanico, Toni Xuclà, Jimmy Piñol, Pemi Rovirosa o Albert Cortada. Doncs la novetat és que aquest any han tingut l'oportunitat de demostrar el que havien après en un concert al recinte del festival. Durant gairebé una hora tots els alumnes del campus, acompanyats per alguns dels professors van interpretar unes quantes versions com el "Torna" de Menaix a Truà o "Així i tot" dels Ja t'ho diré.


00:00 - OBRINT PAS - ESCENARI PRADES


El concert més multitudinari de la nit va ser el dels valencians Obrint Pas, que tot i tocar a l'escenari Prades van reunir més públic que els Lax'n'Busto a l'escenari Senglar. La combinació d'ska i hardcore amb lletres combatives sembla ser una fórmula que dóna molt bons resultats a la formació del País Valencià i durant una hora i mitja van tenir el públic molt entregat.


01:30 - LAX'N'BUSTO- ESCENARI SENGLAR


Lax'n'Busto és l'únic grup que ha actuat a les sis edicions del festival. Enguany però, ho van fer el dijous i la presència de públic va ser força més reduïda que en les edicions anteriors.
Amb nou disc recentment publicat, els vendrellencs van oferir un concert en el qual van tocar força temes del nou disc, però no van oblidar els altres. Del "Llença't" també en van fer una bona repassada i fins i tot van rescatar un tema del primer disc: "Fes un glop". Cristian G. Montenegro no els va acompanyar perquè encara no està recuperat del tot, però qui sí que va sortir a l'escenari va ser en Jofre Bardagí, per interpretar la cançó "La meva terra és el mar", cosa que hem vist en força concerts dels Lax'n'Busto.


03:30 - PAPARAZZI - ESCENARI PRADES


Des de Torelló i amb molt de ritme, els Paparazzi van començar el seu concert ja ben entrada la matinada per fer ballar i aixecar polseguera a la gent que encara tenia ganes de gresca. Una interessant combinació d'estils com el funky, el soul, el swing i l'ska molt ben portada a terme per una banda de joves músics molt complerta: guitarra, baix, bateria, trio de vents, teclat i percussió, amb un cantant molt animat.


DIVENDRES 4 DE JULIOL


Els concerts del divendres van començar a les 12 del migdia, però la nostra activitat comença a les 7 de la tarda.


19:00 - CHEB BALOWSKI - ESCENARI SENGLAR


Amb un nou disc sota el braç, la banda barcelonina Cheb Balowski va omplir de ritmes nord-africans l'esplanada del festival. En una hora que potser no era la més adequada per ells, ja que l'any anterior van fer sonar la seva música ja ben entrada la nit, però la gent que es va deixar caure per davant de l'escenari Senglar, escoltava atentament la proposta mestissa d'aquesta àmplia formació. L'actuació va combinar temes del primer disc amb els del recentment publicat "Potiner". Com a curiositat, cal comentar la col·laboració del cantant de Kultur Shock, que més tard actuaria al mateix escenari.


20:00 - KABUL BABÀ- ESCENARI PRADES


Els gironins Kabul Babà van venir a Montblanc per presentar el seu primer disc "Club". Sembla que en aquest any de debut han de ser a totes les cites musicals importants del país (ja han actuat a dues fires del disc) i tampoc no van faltar al Senglar. Durant els cinquanta minuts d'actuació es van dedicar a repassar un per un quasi tots els temes del seu únic treball fins el moment, deixant pel final els més coneguts com "Kilombo", "Fer-ho fàcil" o la versió "Sent la nit".


21:00 - KULTUR SHOCK - ESCENARI SENGLAR


La banda californiana-balcànica Kultur Shock, que està fent una gira per diversos indrets de Catalunya, no va deixar passar l'oportunitat de venir a presentar la seva peculiar fusió d'estils a la Conca de Barberà. Una proposta que no va acabar d'atraure el públic a la zona dels escenaris, una zona que una hora més tard rebia la màxima afluència del festival. Com a curiositat, en Yacine dels Cheb Balowski va tornar la col·laboració que el cantant de Kultur Shock els havia fet unes hores abans.


21:30 - AMADEU CASAS - ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC


A l'església, la tarda-vespre del divendres es va omplir de blues i rhythm&blues amb dos trios encapçalats per dos músics amb cert nom dins el panorama català. El primer, Amadeu Casas, va fer sonar el seu blues acústic en un indret on la petita formació de trio sonava realment de forma molt interessant. Acompanyat de baix i teclat, va combinar temes propis amb versions.


22:45 - BUBU PRATS - ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC


I per tancar la tarda de l'església, Bubu Prats, també amb un trio format per dues guitarres i un baix, va tocar les cançons del seu primer disc "L'home i el gos", amb un format diferent del que apareix al disc, però molt interessant i adequat pel lloc de l'actuació. Les dues darreres cançons que va tocar: "Susanna" i "Somiant", era la primera vegada que les portava al directe i formaran part del seu segon disc. Aquest concert formava part del circuit Acústic ACIC d'enguany.


22:45 - ELS PETS - ESCENARI SENGLAR


Una bona fórmula per saber la quantitat de gent que s'ha desplaçat al Senglar és observar el públic que va a veure el concert d'Els Pets. I és que els de Constantí són, sense cap mena de dubte, una de les formacions que es situen com a caps de cartell cada vegada que actuen al festival. Aquest concert està inclòs dins la gira Mala Cara. Això significa que és un repàs musical, sobretot de la darrera etapa del grup. Això sí, val a dir que s'ha recuperat pels directes el 'Menja avellanes', amb una base musical canviada i adaptada al nou so d'Els Pets, i el 'Munta-t'ho bé', un clam als mesos d'estiu on el Lluís va aprofitar per adaptar la frase 'podem anar de festa major' per 'podem anar fins al Senglar Rock'. Com ja va sent habitual tampoc no van faltar-hi les referències a la familia reial en la presentació del 'Jo vull ser rei', que aquest any estan dedicades especialment per al Príncep Felip.


00:45 - INADAPTATS - ESCENARI PRADES


El concert dels Inadaptats va esdevenir des de la primera nota de la primera cançó en una comunió total entre grup i públic. No en va, molta de la gent que es trobava veient els Inadaptats estaven al Senglar gairebé només per veure'ls a ells. No cal dir que el públic va entregar-se en totes les cançons, especialment en algunes de les més aclamades com són 'Skinheads', 'Motí, Avalot' o 'Catalunya'. Els Inadaptats, a més, van voler tenir un recordatori pels presos polítics catalans incloent-hi la figura de'n Juanra, cantant dels Kop. Precisament el Trashoo, guitarra d'Inadaptats, també tocava la guitarra amb Kop quan fa un parell d'anys també van ser protagonistes d'una de les nits del Senglar Rock a Montblanc.


01:45 - BRAMS - ESCENARI SENGLAR


Vista la contundència del grup anterior, els Brams van oferir un concert més contundent dels que feien darrerament i van centrar el directe sobretot en les cançons més guitarreres. Van oferir un bon grapat de cançons del nou disc "Energia", barrejades amb cançons dels anteriors discos. Eren un dels grups més esperats del Senglar ja que quan van començar a sonar les primeres notes la gent va correr cap a l'escenari per poder gaudir del concert. Aquest any en David Rosell li tocava fer doblet, ja que a l'endemà tocava amb Dept.


03:00 - O JARBANZO NEGRO - ESCENARI PRADES


Els convidats gallecs d'enguany van ser els O Jarbanzo Negro, que van fer un concert molt animat amb ritmes de rumba i estils ballables, amb la presència d'aquell instrument tant tradicional de les terres gallegues: la gaita. El públic que encara tenia ganes de gresca, tot i l'hora que era i els concerts acumulats, va gaudir d'allò més amb la festiva proposta d'aquesta formació gallega.


03:30 - ANDANA - CARPA CLUB


I per tancar la segona nit de concerts, la formació Andana que practica un estil totalment nou (segons va dir la seva violinista Simone Lambregts) que és el folk dur. I realment va ser una actuació molt interessant en un espai més tranquil on es podia seure i escoltar o bé ballar, tal com feia un noi molt animat que intentava treure a ballar totes les noies. Aquesta actuació es va sol·lapar amb la del grup gallec, però quan aquest va acabar la seva actuació, la carpa es va omplir espectacularment amb tota la gent que en venia i encara no volia anar a dormir.


DISSABTE 5 DE JULIOL


Tercer dia d'actuacions a la Plana de l'Aguiló de la capital de la Conca de Barberà. Els concerts van començar a les 12 del migdia, però nosaltres comencem la feina a les dues.


14:00 - TONI XUCLÀ - CARPA CLUB


Toni Xuclà havia actuat a les dues darreres edicions del festival amb la formació Menaix a Truà i en aquesta va presentar la seva proposta personal, basada en les cançons del seu darrer treball "Naïf". Temes com "De Menorca a Creta" o la versió que també fa amb Menaix "Els Llacs del Terror" van sonar molt bé en aquella tranquil·la hora de la tarda, en el moment que un cap de boira va deixar anar un petit ruixat; per sort a dins la carpa no hi va entrar la pluja.


16:00 - DEPT - CARPA CLUB


Des de Manresa i per segon any consecutiu, els Dept van ser presents al Senglar Rock. Durant tres quarts d'hora van presentar temes del nou disc "Sensacions", sense deixar de banda cançons de l'anterior disc com "Cel·les" o "Algú va escoltar". Però el que va quedar ben clar és que ni l'horari ni l'escenari van ser els adequats, ja que la carpa es va omplir completament, deixant entreveure que Dept és un grup que ja comença a tenir un bon nombre de seguidors i que mereixia una hora més interessant i un escenari més gran.


17:00 - AMB UNA MICA DE SORT - CARPA CLUB


Al mateix escenari un grup que en el seu cas venia a presentar el primer disc "Cap Control". Des de Mallorca i amb molta il·lusió, els Amb una mica de sort van mostrar les seves cançons de pop-rock guitarrer.


18:30 - ROGER MAS - ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC


El cantautor solsoní va venir a Monblanc amb una reduïda formació, adaptada a l'espai on va actuar: l'església de Sant Francesc. Un espai d'acústica peculiar i on les cançons de Roger Mas van poder experimentar una nova dimensió. Per l'ocasió va preparar un repertori amb temes com "Llums de colors", del seu primer disc; dos poemes de Verdaguer musicats en motiu de l'any Verdaguer i temes del seu darrer disc DP, com "I la pluja es va assecar" o "Dóna'm vida".


19:00 - CRAZY NOTES - CARPA CLUB


Tampoc falten grups de versions al Senglar, en aquest cas els Crazy Notes de Lleida en van fer de Neil Young. Combinant l'idioma original del rocker nord-america amb altres temes adaptats a la nostra llengua, que van interpretar amb molta elegància.


19:30 - FORA DES SEMBRAT - ESCENARI SENGLAR


Els mallorquins havien anunciat que en el concert del Senglar es donaria el tret de sortida a un nou projecte al costat de l'exguitarra de Sopa, Josep Thió. Pel que sembla Thió s'afegeix a la gira d'enguany dels Fora des Sembrat com a guitarrista. El que no va quedar massa clar és si a partir d'ara es continuarà amb el mateix projecte i Thió serà un músic de suport, o si s'acabarà amb la història de Fora des Sembrat per engegar-ne una de nova conjunta amb el guitarra gironí. En tot cas cal dir que al concert del Senglar tan sols quedaven dos dels membres originaris dels Fora des Sembrat com són en Guillem Cerdà al baix i en Pep Suasi a la veu. Els mallorquins van demostrar tenir un seguit de seguidors fidels al Principat que els coneixien sobretot a partir del disc 'Altres herbes i amebes'.


20:00 - PAPA:NOES - CARPA CLUB


La formació tarragonina tornava al festival després d'haver-hi actuat dos anys abans. Enguany però, ho van fer dins el recinte del festival i en una hora més adequada. Tot i així un escenari més gran encara els hauria anat millor. Però bé, sigui com sigui, la seva proposta guitarrera i alhora electrònica va agradar força al públic, entre seguidors habituals i gent que venia a descobrir-los. Va ser un bolo com els que porten fent en aquesta gira de presentació del seu primer disc "Mono", però d'una durada més reduïda de l'habitual.


20:30 - ÉLENA - ESCENARI PRADES


Pop sense massa estridències és el que va sonar a l'escenari Prades amb l'actuació dels barcelonins Élena.


21:30 - GOSSOS - ESCENARI SENGLAR


Per primera vegada els Gossos van actuar al Senglar amb la nova formació davant d'una pila de gent que esperaven des de feia hores les seves cançons. Van oferir un concert basat en cançons del nou disc, això si sense oblidar les cançons pels més fans com: "No tinguis por". El concert va anar 'in crescendo' ja que a mesura que avançava la gent estava més entregada i més emocionada, de tal manera que es va contagiar cap al grup. Les cançons que van tancar el concert van ser "Cool be love" d'en Bob Marley, que en Natxo va dedicar en homenatge al músic jamaicà, i "Directe a l'infinit" amb un final molt potent de les guitarres i la bateria, com ja va sent habitual.


22:45 - POMADA - ESCENARI PRADES


Després del seu retorn als escenaris, el duet Pomada va tornar al Senglar Rock. D'aquesta manera es van poder tornar a escoltar les cançons del seu "Disc 1", com per exemple "Maria Mercè". Cap al final del concert, un grup de percussionistes que voltava tots els dies pels carrers de Montblanc, va pujar a l'escenari per acompanyar la reduïda formació de Sabadell, que va cloure l'actuació amb l'habitual "Garrotín", però aquesta vegada amb bastant més de ritme del que s'havia pogut veure sempre.


23:45 - LOS PLANETAS - ESCENARI SENGLAR


Si l'any passat era el torn dels Dover, enguany els convidats espanyols al Senglar eren Los Planetas. Els de Granada venien a presentar el seu 'Encuentro con entidades' a un Senglar que els esperava amb els braços oberts. Aquesta va ser enguany una de les apostes de l'organització per intentar captar un públic diferent a l'habitual. Per això des de primera hora de la tarda de dissabte ja es van començar a veure les primeres samarretes de Los Planetas pel Senglar que feien entreveure que s'havia aconseguit l'objectiu. Pels que ja coneixeu els seus directes ja sabreu que el grup precisament no destaca per la seva fluïda comunicació amb el públic si no per una actitut més aviat sòbria i distanciada. Tot i això, el Jota, cantant del grup, va voler dirigir-se als presents amb un 'Bona nit' inicial i tampoc no va dubtar en presentar en català un dels temes del concert. Del darrer disc no van faltar temes com 'Corrientes circulares en el tiempo', 'El artista madridista' o l'aclamada 'Pesadilla en el parque de atracciones', que es van combinar amb altres com 'Un buen día' o 'Santos que yo te pinté'. Per la part final dels bisos van deixar-se algun dels seus èxits com ara el 'Cumpleaños total'.


00:15 - S'ALBAIDA - CARPA CLUB


La formació de música tradicional menorquina S'Albaida va ser present per primera vegada al Senglar Rock. La seva presència estava motivada per les Joventuts Musicals de Catalunya i, segurament també, per la presentació del seu primer disc "Mateixos temps". Aquest concert es va fer simultàniament amb el de Los Planetas i, quan s'acabaven les cançons, es podia sentir perfectament el so que provenia de l'escenari Senglar.


01:00 - AINA - ESCENARI PRADES


La contundent formació Aina va portar el seu rock de guitarres a l'Escenari Prades.


01:45 - DUSMINGUET - ESCENARI SENGLAR


Al Senglar sempre hi ha propostes per a tots els gustos i el mestissatge sempre hi té presència. Aquest any els Dusminguet que van omplir de gom a gom l'escenari Senglar amb les seves cançons de sempre com: "Ritmo Americano", "Rumbeta", combinades amb cançons del nou disc "Go". Sembla ser que la música dels de La Garriga va convèncer molt al públic, perquè després dels bisos habituals ningú es movia de l'escenari Senglar, a l'espera que sortissin una altra vegada, cosa que van fer en tres ocasions.


03:30 - GADEGANG - CARPA CLUB


El darrer grup en tocar dissabte van ser els Gadegang, amb la seva original i interessant proposta que combina la música electrònica amb instruments tradicionals com la viola de roda o el sac de gemecs. Era el darrer concert de la nit abans dels DJ's i quasi tota la gent que encara no en tenia prou es va deixar caure per la carpa, entre ells membres d'altres formacions com Gossos, Pomada o Kabul Babà. Els de Cambrils van saber posar-se el públic a la butxaca i van assolir nombroses "ovacions" (terme que fan servir, recordant una frase molt utilitzada a les subhastes de les fires del disc).


DIUMENGE 6 DE JULIOL


Dos concerts programats pel diumenge: al migdia els Macedònia i a la tarda la banda de jazz-swing La Vella Dixieland. Entremig un dinar popular de cloenda del festival.

Galeria Fotogràfica

Text: David Fernàndez, Esther Esteve, Jordi Garcia
Fotos: Jordi Garcia

Comentaris

Comentaris

Tot el material d'aquesta pàgina està llicenciat sota Creative Commons || Disseny web per Rourets - Avís legal