nou?
logotip decibel.cat

Gra Fort

Gra Fort logo

Biografia:

"Gra Fort és el que, literalment, a la Terra Alta es diu als llegums i als menjars així, molt potents. Però nosaltres ho traslladem a l'ona del rock i com que vol dir una cosa potent, ho relacionem amb dones d'impacte, l'herba, l'alcohol... Coses que estan directament relacionades amb la joventut i amb el nostre conjunt".

Així definia el Paco Cortiella, cantant i compositor de la majoria de temes del grup, el perquè del nom Gra Fort. Banda de Corbera d'Ebre que va néixer al 86 amb el nom de Metàl·lic Corb, nom que es van canviar per motius de grafisme.

Aquesta banda formada per un grup de pagesos del rock , fa música de canya o rock dur i unes lletres plenes de crítica social a través del prisma quotidià, del dia a dia. Així tracten sense embuts des dels problemes laborals dels pagesos, la nostra problemàtica nacional, fins les seves tres necessitats més bàsiques: "Menjar, beure i cardar" (qui no ?).

Van sortir al mercat discogràfic amb el seu "També hi ha una altra Catalunya" amb temes com l'abans citat "Menjar, beure i cardar", "Terra Alta", "No hi ha Pàtries" o "l'Estacada" , un treball de rock dur on ressalta gratament l'ús de l'instrument català per excel·lència i del que ja no es deslligaran: la gralla. Aquest disc, però, no tindrà el ressò d'altres grups del moment, tot i la seva gira amb més de 30 bolos, solS vendran unes 2.500 còpies molt llunyanes de les 50.000 d'altres conjunts catalans d'aquells temps.

El 1994, després de la desaparició del Toni Pellisa (graller i gran músic) i certa remodelació de la banda, estrenen "Pinten Bastos", on el grup amplia el seu ventall de seguidors fent un petit mestissatge però mantenint la base de rock dur, tot incloent-hi d'altres estils com el blues i la psicodèlia o, fins i tot, un ska. Les cançons a destacar d'aquest segon treball són "Corbera", "Al carretell", "Al peu del canó" i "Autodeterminació".

Després de recórrer gran part de la geografia dels Països Catalans i d'incorporar nous components, Gra Fort treu el treball "Sentiments", un disc més madur i menys contundent que el farà més accessible al gran públic, amb set temes nous com "Roses", "Correfoc", "DOTA (denominació d'origen Terra Alta)", "Sentiments", i cinc enregistrats en directe al 96 a pobles del País Valencià (Benicarló i Oliva) amb l'anterior formació, tot fent palesa la importància que té la gralla a l'hora d'estar a l'escenari.

El darrer treball ha donat llum fa poc, per una part per celebrar els 15 anys que Gra Fort porta a la carretera, fet que dona força i ganes de continuïtat, per portar el directe a la gent i a tots els qui comencin a conèixer al grup. El disc ha estat enregistrat al local on assaja el conjunt damunt del Garito i en un petit estudi, que ha permès donar més tranquil·litat a l'hora de fer les pistes, on s'han pogut plasmar les idees, lletres, estil i un so potser no tan depurat però sí més adient al tarannà del grup, mes casolà i rústic, de manera artesana. D'aquí sorgeix el nom del disc: "art es anal", per la producció pròpia i feta a mà i, d'altra banda, per mostrar amb mes cruesa lo dura que es la realitat musical i artística.

Altres continguts del grup:



Comprar discos

Nombre de fotos: 1

Articles: Notícies | Cròniques | Entrevistes

Discos

Enllaços:
    Tot el material d'aquesta pàgina està llicenciat sota Creative Commons || Disseny web per Rourets - Avís legal