nou?
logotip decibel.cat

Senglar Rock 2001

14/07/2001
Montblanc (Conca de Barberà)

L'edició d'enguany del Senglar Rock, va començar el dijous dia 5, un dia abans que els altres anys. Igual que l'any passat es va fer a Montblanc. L'obertura de portes de dijous, va ser a les set de la tarda, el fet d'obrir el recinte d'acampada un dia abans, va fer que l'entrada de gent fos més esglaonada. Per inaugurar el senglar d'aquest any, es va fer un concert a les deu de la nit al "Casal Montblanquí", amb la Banda Impossible. Pel que fa al tema de vigilància, aquest any va ser més moderat, ja que a l'entrada no van regirar les bosses com l'any passat i no hi havia un vigilant de seguretat a cada tenda. Aquest any el servei de menjar va estar molt millor, ja que dintre del mateix recinte hi havia una creperia, una paradeta de coques (empanades, de xocolata...), una paradeta d'entrepans... Com l'any passat per comprar les coses ho havies de fer amb l'aglà, cosa que fa pensar que ja s'ha consolidat dins del senglar rock com a moneda única. Com a novetat aquest any els gots eren reciclables, ja que s'havia de comprar un got i aquest servia per tots els dies d'acampada, des d'aquí volem felicitar als organitzadors, ja que és molt bona idea i ajuda a disminuir els residus dins d'un festival d'aquestes dimensions. Pel que fa al tema d'acampada aquest any l'extensió era molt més gran: 8.000 m2 més. Els escenaris d'aquest any consistien en dos dintre del recinte que eren: La Carpa Prades i L'Escenari Senglar, però aquest any com ha novetat els organitzadors van voler que el festival també es visqués a la Vil·la de Montblanc i van posar un escenari al casc antic de la població, a la Plaça Santa Maria, on hi van actuar els grups més novells del Senglar Rock. A part dels escenaris, també hi havia una carpa de circ, "Carpa Club" on cada matinada després dels concerts hi havia una sessió de discjòqueis oferint la seva música tecno. Un dels principals promotors d'aquestes sessions de cada nit, era en Pemi Fortuny, cantant dels Lax'n'Busto. En definitiva creiem que després de quatre anys, els dos primers a Prades i els dos següents a Montblanc, han consolidat el festival Senglar Rock com un dels més emblemàtics i referents dels Països Catalans.


DIVENDRES 6 DE JULIOL


El dia sis començava el plat fort de concerts. Al matí estava previst que toquéssin els grups del Sona 9 a Montblanc, però a causa de la pluja es va haver d'ajornar, i això va fer que anés tot més endarrerit, per la qual cosa els concerts del Sona 9 es van passar a la tarda del divendres a partir de les quatre a la carpa. Això va provocar que la resta de grups toquéssin més tard.


17:30 - MESCLAT - CARPA PRADES


Després que tothom s'ha assabentés que els concerts anaven endarrerits, va estrenar la carpa el grup Mesclat. Com en tots els seus concerts, van pujar a l'escenari fent una cercavila per l'esplanada del recinte. Aquesta banda formada per el bateria dels Pets: Joan Reig, el cantant dels Brams: Titot..., van saber com endur-se el públic a la butxaca. Van tocar cançons del seu repertori tradicional, fins i tot la cançó dedicada a Joan de Serrallonga, o la més coneguda inclosa al disc "Altres cançons de Nadal": Nadala Ingrata. Al finalitzar el concert van aparèixer uns personatges ben curiosos: els gegants de Montblanc, que després van aprofitar per donar la volta al recinte del festival.


19:30 - MAI TOQUEM JUNTS - CARPA PRADES


El jove grup de Reus va tocar també a la carpa, a mitja tarda, i va basar el seu repertori en les cançons del disc editat recentment, Play, tot i que també en van interpretar del seu anterior disc Aerosomnis, com "Un bon lloc"... L'assistència de públic no va ser gaire nombrosa, però la gent que hi havia els va animar durant tota l'actuació. Tot i que aquest any es va obrir el recinte un dia abans, la majoria de gent va arribar el divendres a la tarda; aquesta pot ser una de les causes de la baixa assistència de públic a la carpa.


20:30 - GOSSOS - ESCENARI SENGLAR


L'any passat a la carpa i amb xiulets, però aquest any els manresans van actuar a l'escenari principal i amb una presència de públic notable. Presentaven nou disc, en català, cosa que va fer que els xiulets per cantar en altres idiomes es convertissin en aplaudiments. Les cançons de Cares van agradar força a la gent, molta de la qual ja cantava les conegudes "Pilar", "Més lluny", etc. Tampoc hi podien faltar èxits de tota la vida com "Borratxo", "Rera Teu" o "No tinguis por", entre d'altres. Cal mencionar també la presència d'un discjòquei a l'escenari que va fer sonar unes bases rítmiques que últimament caracteritzen força aquest quartet de guitarres acústiques. Una altra de les noves sonoritats són els efectes distorsionants en algun solo del Juanjo, que semblava que convertís l'acústica en una elèctrica. Finalment es van acomiadar juntament amb el sol, que en aquell moment es ponia.


21:30 - CARDONER - CARPA PRADES


Després de la música acústica dels Gossos, a la carpa hi va actuar un vell rocker empordanès: en Joan Cardoner. Amb un quartet típic de rock: 2 guitarres, baix i bateria, va arribar a Montblanc per presentar les cançons del seu disc No anem pas bé. No hi havia una gran presència de públic, però la carpa no estava buida; hi havia alguns fans incondicionals i gent que volia conèixer aquest músic. Entre les peces pròpies que va interpretar, volem destacar una versió de "La Rambla" d'en Quimi Portet, molt més accelerada que la peça original.


22:30 - KOP - ESCENARI SENGLAR


Un grup que no va acabar d'encaixar amb l'ambient del Senglar. Els KOP fan un estil amb guitarres i veus molt agressives i el to de les lletres és molt reivindicatiu, cosa que va propiciar una baixa assistència de públic a l'escenari gran. A més també cal afegir que molta gent va aprofitar aquesta hora per anar a sopar.


23:30 - KITSCH - CARPA PRADES


El grup banyolí va reaparèixer als escenaris després d'uns anys de silenci. Van portar el seu particular estil psicodèlic amb un joc de llums que harmonitzava perfectament amb la música. Cal dir també que són una proposta no massa entesa entre el públic i la presència de públic no va ser massa important. Tot i així es van deixar veure alguns fans fidels d'aquest trio.


00:15 - POMADA - CARPA PRADES


Després dels Kitsch va començar a omplir-se de gent la Carpa, on tot seguit hi actuaven els Pomada. El duet format per Carles Belda i Helena Casas va fer aixecar un gran núvol de pols dins de la carpa, ja que només sonar les primeres notes de l'acordió i els primers cops a la pandereta la gent ja no va poder deixar de ballar durant els quasi 45 minuts que va durar el concert. Una de les propostes amb més ritme del panorama músical català. Es van dedicar sobretot a repassar el seu primer disc autoproduït, Disc 1; amb cançons com: En Pere Gallerí (Tot un mite a la nostra infància) ara adaptada als nous temps... Per acabar van marxar de l'escenari a l'estil Mesclat, enduent-se tot el públic cap a l'escenari principal, on estava a punt de començar un dels concerts més esperats.


01:00 - SOPA DE CABRA - ESCENARI SENGLAR


En aquests moments l'escenari gran estava ben ple de gent, fins més enllà de la taula de so. La gent estava esperant el grup que ha anunciat la seva separació a finals d'aquest any. Una cridòria, els set músics ja situats als seus llocs i... Els primers acords de "Si et va bé" van començar a sonar. Tot seguit "El carrer dels Torrats" i unes quantes cançons més del nou disc: "Plou i fa sol", "Els teus somnis"... La gent estava molt entregada i els músics molt fins. Cal dir també que la sonorització va ser perfecte i els llums força encertats. Tot i que aquesta gira és la del disc "Plouifasol", el grup es dedica més a fer un repàs a tota la seva carrera i toca gran part dels temés mítics de la banda. No hi van faltar ni "L'Empordà", ni "Mai trobaràs", ni "Tot queda igual" entre moltes altres ben conegudes per tothom. Pel que es va poder apreciar cap al final del concert, el públic no té ganes que els gironins es separin, ja que entre els bisos se sentia: "No us separeu!", corejat per la majoria dels assistents al concert. Una anècdota del concert va ser el desplegament d'una gran pancarta en contra del transvassament de l'Ebre, que en Gerard Quintana va recolzar. Finalment el grup es va acomiadar de la gent tal com es fa al teatre: tots agafats i fent una reverència.


02:30 - FES-TE FOTRE - CARPA PRADES


Després de l'actuació dels Sopa de Cabra, el públic encara tenia ganes de gresca, i així ho van demostrar quan van sortir els Fes-te Fotre. Segurament la curta durada del concert va impedir que l'Albert Fort fes el seu habitual espectacle. Tot i així, el sextet de Calonge va demostrar que no depèn d'aquest "show" per guanyar-se l'atenció del públic i, amb les cançons del Ridícul, en van tenir prou per entusiasmar la bona quantitat de gent reunida a la Carpa. També van tenir temps per interpretar les cançons que més bé funcionen del seu primer disc: "Xic estrany" i "Mama". Cal dir que la presència de Fes-te Fotre al Senglar va ser de casualitat i en últim moment, per cobrir la baixa dels occitans Kanjar'oc.


03:00 - BRAMS - ESCENARI SENGLAR


Ja ben entrada la matinada, i després de tot una tarda plena de concerts, els tocava el torn als berguedans Brams. Era l'hora perfecta per a ells, ja que estan acostumats a tocar a aquestes hores. Van tocar principalment cançons del seu últim disc com: "Aldea Global", "Poca Traça", etc. Però també van compaginar cançons del seu anterior disc, "Tot és Possible". L'assistència de públic va ser nombrosa i la gent no va parar de ballar i corejar en tot moment les cançons. Una de les anècdotes del concert va ser quan un assistent del pùblic li va llençar al Titot una pancarta contra el transvassament de l'Ebre, i el Titot la va agafar i va mostrar tot el seu recolzament a la Plataforma. Ja cap al final del concert el grup va fer un repàs de les seves cançons més antigues com: "Avui per demà", "Nena de Nicaragua", "Papa"... i una de les més emblematiques del grup, "Inici de Càstig al Fetge", on van sortir a cantar-la el Titot i el David Rosell a duet. Cal dir que el trompeta dels Brams ha agafat un paper important, ja que fa en la majoria de cançons els coros, i en algunes canta alguns troços, fet que creiem positiu pel grup. Per l'hora que era els Brams van saber mantenir la gent ben desperts.


DISSABTE 7 DE JULIOL


A la jornada de dissabte s'esperava l'actuació d'en Lluís LLach, però no va poder actuar a causa d'una faringitis i aquest fet va provocar molts canvis d'horaris.


11:30 - LA TARAMBANDA - ESCENARI MONTBLANC


Ben matiners van ser els de la Tarambanda. Encarregats d'obrir l'escenari Montblanc, exclusiu per a grups novells, a dos quarts d'onze del matí ja feien sonar els primers acords de "Fira", la cançó que obre la seva flamant nova maqueta i que també va obrir el concert de Montblanc. Un concert breu però intens que ens va deixar un molt bon gust de boca a tots els assistents. Creiem que La Tarambada és un dels més ferms candidats per guanyar el concurs Sona 9.


12:00 - THE COMPANYS - ESCENARI MONTBLANC


I de Valls cap a Lleida. Els festius The Companys van aixecar de terra bona part del públic que es va aplegar a la plaça de Santa Maria. Cal dir que la presència de públic en aquests concerts del matí va ser força satisfactòria, senyal que la gent té ganes de sentir noves propostes. Bé, tornant al grup actual, hem d'afegir que els lleidatans han signat contracte discogràfic amb Picap i, segurament, abans de final d'any trauran el seu primer disc.


12:30 - FLAI - ESCENARI MONTBLANC


No ens allunyem gaire de Lleida, de la capital de les Garrigues van venir els Flai, un grup amb un estil rocker clàssic. Han tret fa poc una maqueta promocional, de la qual aviat en posarem algun mp3 a la nostra web. Aquest grup també és un dels participants del concurs Sona 9, tot i que van tenir el privilegi de tocar dins del cartell del Senglar.


13:00 - PAPA:NOES - ESCENARI MONTBLANC


Els tarragonins eren el grup més experimentat entre els novells. Guanyadors de l'últim concurs de maquetes Enderrock, amb una maqueta produïda per Jordi Armengol. Al concert del Senglar van tocar els seus temes habituals, que a mida que els van rodant guanyen en qualitat. Un fet a destacar és l'absència del seu bateria habitual, que va ser substituit pel percussionista de La Tarambanda.


13:30 - CASTAWAY - ESCENARI MONTBLANC


Els de la Cellera van tancar la tanda d'actuacions a la plaça de Santa Maria, amb força públic.


L'avançament d'horaris d'alguns concerts ens va impedir arribar a temps a les actuacions de GAZPACHO i PINKA. Vam arribar al recinte del festival quan estava a punt en Xavi Vidal.


16:15 - XAVI VIDAL - CARPA PRADES


Com ja hem dit, abans de l'hora prevista, en Xavi Vidal ja era amb la seva banda a l'escenari de la carpa i a un quart de cinc ja van sonar els primers acords de "Sentir l'infinit", la primera cançó del disc, que també va obrir el concert de Montblanc. Últimament sempre li toca actuar a "l'hora dels cafès" i això no va motivar molta presència de públic, ja que a aquella hora la calor també apretava bastant. La gent que va assistir al concert va optar per asseure's al terra i així reservar forces pels propers concerts. Cal mencionar la presència del productor del disc Jaime Stinus, que va pujar a l'escenari per interpretar un parell de cançons del disc Intro.


17:00 - LES PELLOFES RADIOACTIVES - CARPA PRADES


Un dels concerts que va canviar d'horari va ser el dels solsonins. Les Pellofes havien de tocar a l'escenari Montblanc després dels Castaway, però els van posar a la carpa a les cinc. Van tenir poc temps però el van aprofitar per tocar unes quantes cançons noves; sembla que preparen nou disc. Però alguna cançó de l'Addicció havien de tocar i aquesta va ser "Per començar", on es va veure que hi ha força gent a qui agrada aquest grup del més pur estil rocker.


17:45 - FORA DES SEMBRAT - ESCENARI SENGLAR


I tot seguit tres grups de Ses Illes i tots tres de Mallorca. Els primers Fora des Sembrat i a l'escenari gran. Presentant el seu nou disc Història d'un home-llibre en Pep Suasi i companyia ens van oferir un repertori basat en les cançons noves, però sense deixar de banda grans cançons del disc Altres Herbes i Amebes, com són "Es mercat" o "S'espectacle". Tampoc podia faltar l'himne oficiós del Mallorca: "Mallorca Jove" i van acabar amb una de les seves millors cançons: "Dia gris i trist".


18:45 - OCULTS - CARPA PRADES


Seguint amb els grups mallorquins els va tocar als qui porten més anys rodant pels escenaris. Els Ocults tenen nou disc: "Així va això" i van començar i acabar el concert amb la cançó que dóna nom al disc. Però entremig de les dues interpretacions d'aquesta cançó en van tocar d'altres del disc nou i també cançons més antigues, per exemple: "Com una mallorquina", "El meu país és tant petit"...


19:30 - ANTÒNIA FONT - ESCENARI SENGLAR


I per tancar les actuacions de grups mallorquins, un dels grups amb més projecció de l'illa. Els Antònia Font venien per segon any consecutiu al Senglar (si no fos perquè fa dos anys a Prades van perdre l'avió, seria el tercer), però aquesta vegada enlloc de la carpa el seu escenari va ser el principal. Com la majoria de grups venien a presentar nou disc, en el seu cas el segon, anomenat A Rússia. Però hi ha una cançó que tota la gent esperava, és del seu primer disc i es titula "En s'estiu", va ser la que més va fer moure la gent, que no era poca.


20:30 - SISA - CARPA PRADES


Algú podia pensar que un home com Sisa, d'una altra generació no encaixaria amb els joves d'avui, però va passar tot el contrari. Només amb la interpretació de Boletaire ja va connectar totalment amb el nombrós públic que superava l'extensió de la carpa. La gent el va aclamar durant tot el concert, basat essencialment amb cançons del nou disc Visca la Llibertat, ja que sembla que ha obert una nova etapa. Quan ja li tocava marxar el públic no parava d'aclamar-lo demanant que fes una nova cançó, però degut a la manca de temps no va poder ser i ja era el torn dels Menaix a Truà.


21:30 - MENAIX A TRUÀ - CARPA PRADES


Només sortir dalt de l'escenari en Juanjo va comentar en to irònic que havia composat una cançó i que portava per títol "Qualsevol surt després del Sisa", vista la reacció del públic amb l'actuació d'en Sisa semblava difícil que els Menaix puguessin mantenir l'atenció, però només sonar els primers acords del "Viatge estel·lar d'un adolescent" la gent de la carpa es va entregar completament a les grans cançons d'aquest trio. No van faltar les improvisacions en les cançons instrumentals, aquesta vegada va ser durant la cançó "Els Llacs del Terror" en la qual en Toni i en Juanjo van fer vibrar el públic amb la seva habilitat tocant la guitarra. Però en Cris tampoc es queda curt amb la seva potència vocal. També van interpretar cançons no incloses en el disc, però també molt bones com: "Tanco els ulls" (versió de I close my eyes), "Amb dues paraules", etc. Això fa pensar en un nou disc de Menaix a Truà de cara al futur, cosa que serà molt benvinguda.


22:30 - COMPANYIA ELÈCTRICA DHARMA - ESCENARI SENGLAR


Aquest any el Senglar va apostar per grups d'estils molt variats i va comptar amb la presència de la Dharma, l'únic grup supervivent de l'Ona Laietana de finals dels 70, amb un estil entre rock i folk. D'aquest grup què es pot dir que no s'hagi dit ja? 17 discos al mercat els avalen i el públic del Senglar va donar la raó a tots aquests anys de carrera. Hi havia ben bé 2000 persones de diverses generacions. El saxo soprà d'en Joan Fortuny sonava ben fort per tot el recinte del festival i la gent corejava els himnes d'aquesta mítica banda barcelonina.


23:30 - NEN@S DA REVOLTA - CARPA PRADES


Un dels grups convidats del Senglar, els gallecs Nen@s da Revolta, que van omplir la carpa amb el seu ska.


00:15 - LAX'N'BUSTO - ESCENARI SENGLAR


Era el quart any consecutiu dels Lax'n'Busto al Senglar Rock; són l'únic grup que ha assistit a les 4 edicions del festival. Un grup que ja ha arribat a la maduresa després dels més de 12 anys de carrera, escollits millor grup del 2000 pels lectors de la revista Enderrock. Però bé, els vendrellencs no tenen cap disc recent i es podria pensar que farien el concert que fan sempre durant la gira, però no. Cap al final, van muntar una escenificació de la cançó "Una altra vegada", amb dos personatges que simbolitzaven la mort; la cançó, com tothom sap, parla de l'addicció a la droga d'un ionqui qualsevol, que va ser interpretat per un altre personatge, mentre en Pemi cantava amagat a sota i la resta de la banda tocava al darrere. La gran gentada que es va aplegar a la Plana de l'Aguiló seguia el concert amb gran entusiasme, cosa que avala la seva condició de millor grup per part del públic. Sembla ser que els anys no passen per a ells, ja que van estar igual de potents i espontanis com sempre.


02:00 - LA THORPE BRASS - CARPA PRADES


Quan ja estava finalitzant el Senglar Rock d'aquest any, els va tocar el torn al grup de Tarragona. Una banda que acaba de treure el seu primer disc "All things move". És una de les propostes més mogudetes d'aquest any, amb el seu estil ska-soul. Encara que ja fos ben entrada la matinada, la gent encara tenia ganes de gresca, i així ho van demostrar amb una gran polseguera que s'aixecava del terra de la carpa. Aquest grup tarragoní van fer un repàs a la seva maqueta "Today is hot", i al seu últim disc.


03:00 - BETAGARRI - CARPA PRADES


Per finalitzar l'edició d'enguany, van fer el fí de festa aquest grup d'Euskadi. Un dels grups que aquest any van decidir portar de fora dels Països Catalans. Els Betagarri van aconseguir que encara es mantingués algú despert amb el seu ska.

Galeria Fotogràfica

Text: Esther Esteve, Jonàs Casanova, Jordi Garcia
Fotos: Jordi Garcia

Comentaris

Comentaris

Tot el material d'aquesta pàgina està llicenciat sota Creative Commons || Disseny web per Rourets - Avís legal