Jordi - La música amb denominació d’origen Eivissa agafa empenta aquests dies.
UC actuarà el proper 22 de febrer a Luz de Gas dins el Festival Barnasants. El grup UC està format per Joan Murenu, Victorí Planells, Antonio Fernández, Yaron Marco, Toni March i Joan Planells.
Coincidim amb Joan Murenu i aprofitem per preguntar-li quin concert ens oferiran a Barnasants?
Joan – En primer lloc, he de dir que estam molt contents de tornar a Barcelona. L´última vegada, ja fa uns anys, vam fer uns concerts a l´Espai i des d’aleshores ha plogut molt, massa. Ens movem més per les Illes. Repassarem romanços tradicionals, cançons populars: amoroses, de combat, de gresca, puntoses, divertides i de festa. Acabarem amb una mirada als poetes eivissencs que hem 'musicat'.
Jordi – Quina evolució ha fet UC des de la seva fundació al 1973 fins ara? Com ha evolucionat la seva música?
Joan – Uc neix de la necessitat de recuperar i actualitzar la música i la cançó tradicionals de les Pitiüses. Aquestes dues vessants es manifesten, d´una banda buscant i rebuscant velles cançons tot recorrent els pobles d´Eivissa. Un veritable treball de camp. D´altra banda, donar nova vida a aquestes cançons, harmonitzar-les, trobar-lis el timbre i la interpretació adequades, revisar les lletres, etc. En definitiva : “reproposar-les”, fer-les creïbles, fer-les d´avui ... i com l´avui, demà serà l´ahir, hem hagut d’anar evolucionant de manera que el temps no ens passés davant i les cançons quedessin enrera.
Jordi – Ademés d’UC, les cançons tradicionals eivissenques estan ben vives gràcies al projecte Ressonadors. Dintre els premis Enderrock d’aquest any el disc “Ressonadors – En directe a sa nostra ciutat d’Eivissa” ha entrat com un dels deu finalistes en la categoria “Millor DVD musical”. Què ens pot dir de Ressonadors i de la gran acollida que està tenint?
Joan – Ressonadors han fet una bona feina de readaptació de la cançó eivissenca, encara que a vegades un mica lluny de les formes purament autòctones. Han begut de les fonts d´Uc i d´Aires Formenterencs i n´han fet unes versions més actuals i aquí trobem el motiu de la gran acollida, sobretot per part de la gent jove. A més a més de ser grans músics. Ha estat un plaer col·laborar amb ells.
Jordi – En Gerard Quintana va col·laborar amb una gran interpretació de Flors de Baladre al primer disc de Ressonadors. Com ens descriuries la versió que fa en Gerard de la cançó?
Joan – Flors de Baladre és una molt bella cançó d´Isidor Marí, la seva versió és molt senzilla i així la vam gravar. En la versió de “Ressonadors”, molt ben instrumentada, Gerard li posa el seu toc personal i, sobretot en directe, la cançó adquireix una nova dimensió. Gerard sempre ha estat molt a prop dels eivissencs i, després de la participació en aquest projecte, se´l considera un eivissenc més.
Jordi – També dins els premis Enderrock d’aquest any el grup Rels ha entrat com un dels deu finalistes en les categories de “Millor Grup Revelació”. Què ens pot dir del grup Rels?
Joan – Rels és un grup jove, van agafant experiència, però endevines que tenen les coses clares, que saben per on van i on volen anar. Els hi desitjo el millor.
Jordi – I dels nous grups que estan sortint a Eivissa? Si parlèssim en termes futbolístics, podríem dir que hi ha « bona cantera » a la música d’Eivissa i Formentera?
Joan – Actualment hi ha una bona “cantera” a Eivissa i això que no hi ha massa llocs per tocar música en directe. A finals dels ‘60 i fins ben entrats els ‘80 hi havia infinitat de grups i de qualitat perquè hi havia també molts llocs on poder actuar. Allò es va acabar quan en aquests locals van penjar el rètol de “discoteca”. Eivissa és un lloc internacional de música i això anima la gent jove a fer-ne. Esperem, però, que aquesta internacionalització no arraconi la nostra música.
Jordi – Com podem estar al dia de les vostre novetats i propers concerts?
Joan – Bé, en tot aquest tema d´internet, pàgina web, facebook i totes aquestes modernitats virtuals, n´estem una mica “out”. Sempre diem de posar-nos al dia, però aquest dia no arriba. De moment ho trobareu als mitjans tradicionals: diaris, ràdio, cartells, etc. De vegades algú ens “penja” per allà dins i ho trobeu per internet, com ara al web Barnasants.
Jordi – Moltes gràcies per aquesta entrevista i molta sort!