nou?
logotip decibel.cat

Entrevista al grup Veles i Vents

01/10/2012

Isabel - Els calafellencs Veles i Vents han presentat a la IX Cantada d'Havaneres de la Costa Daurada el seu segon disc 'El segon sec'.
Un treball compost per 14 temes entre rumbes, valsos mariners, boleros, balades, xotis, cançó de taverna i havaneres.

Coincidim amb en Fermí Alari , Enric Olivella, Jordi Voltà, Ferran Robusté, Pau Saura, Francesc Urpí i Isidre Papiol, i els hi preguntem perquè han triat aquest títol 'El segon sec' per al disc?

Jordi Voltà - El concepte 'El segon sec' és molt calafellenc. Es diu de l'elevació natural de la sorra prop de la vora del mar on peten les onades. El primer i més fàcil de veure és el primer sec, més proper. El de més en fora és el segon sec. Normalment s'hi fa peu. Anar del primer al segon sec era prova de maduresa; una al·legoria d'arribar a l'edat adulta en que es vol inspirar 'El segon sec'.

Isabel - Aquest disc apareix després de DEU (2009), i VELES I VENTS EN DIRECTE (2004). Com definirieu l'evolució musical del grup durant aquests anys?

J.V. - El 'VELES I VENTS EN DIRECTE' (2004) prové, tal com diu el títol, d'una actuació en directe enregistrada. El 'DEU' (2009) és el primer fet en estudi de gravació i amb la formació de 6 veus; en el desè l'aniversari del naixement de Veles i Vents. L'actual 'EL SEGON SEC', primerament, és un reflex fidel de la formació d'ara i que té una continuïtat de tres anys. Tots els temes han estat preparats per el grup en concret, per a les veus i instruments que sonen a cada actuació. La variació musical en ritmes, a banda de l'evolució natural del grup, són també trets fonamentals d'aquest Cd. S'ha enregistrat als estudis Casamurada amb la producció del 'L'xen' Jesús Rovira (un company més de viatge amb veu i vot). S'ha afegit percussió en certs temes amb la col·laboració de Raimon Iniesta i el disseny gràfic del compacte ha estat creat per Adrià Voltà. N'estem molt orgullosos i creiem que és una fidel imatge de la capacitat del nostre grup; l'esforç ha valgut la pena.

Isabel - La primera cançó del disc és 'Calafell' que podem escoltar a: http://youtu.be/Gz79VXSn6Do
Aquesta cançó l'ha musicat en Josep Bastons, partint d'un poema d'en Joan Nin. Perquè ens recomanaríeu que escoltéssim aquesta cançó i visitéssim Calafell?

J.V. - Calafell és una rumba, un ritme molt català i molt taverner. Parla del que és i del que no és Calafell, de les característiques de les nostres platges 'fines i llises' 'on tot són amples camins' 'a propòsit per anar-se'n, sense por, ben mar endins'. Una visió futurista de Joan Nin cap a aquest Turisme Familiar en que tant s'aposta avui en dia. La cançó és un excel·lent espot musical i que mostra també el ritme i el ball que envolta el nostre poble. També la música és mostra de l'art, la cultura, esport i tradició que conformen els pilars d'una localitat marinera i agrícola, cosmopolita i localista, en un còctel mesurat on tothom pugui estar-hi de grat.

Isabel - Aquest any a Calafell s'ha celebrat la IX Cantada d'Havaneres de la Costa Daurada. Com podeu definir l'evolució de la Cantada en aquests nou anys?

J.V. - Crec que la paraula adient és 'espectacular'. En aquest 9 anys s'ha consolidat com una de les millors de Catalunya. Si tenim en compte la quantitat de convocatòries similars en el mateix període i territori el haver esdevingut una cantada de referència diu molt a favor de l'organització i el criteri de l'esdeveniment. Es celebra en dos dies i això permet gaudir dels grups de referència i contrastar –que no comparar- estils i formacions. Enguany hi ha hagut grups representants de Lleida, Girona, Barcelona i Tarragona amb l'afegitó del Trio Arrels de Menorca de ses Illes. Creiem que ha estat una de les millors cantades de totes les edicions. Cal fer especial esment en que cada cantada és presenciada per més de 3.000 persones cada dia.

Isabel - Comparat amb altres grups d'havaneres de només tres components, tenir un grup de set components com el vostre, té més avantatges o inconvenients? Quins serien aquests avantatges o inconvenients?

J.V. - En realitat no som tan lluny dels grups convencionals. En Veles i Vents els cantants estem dedicats a les veus i els músics als instruments. En d'altres grups hi ha elements que combinen veus i instruments. El cert és que ens agrada cantar amb un coixí musical potent i això ens permet encarar molts ritmes musicals amb gran riquesa instrumental. Sempre tot sense desvirtuar l'esperit de les peces interpretades. No som professionals de les havaneres, per tant no ens afecta el ser més o menys a repartir, doncs gaudim amb el que fem i de la manera que ho fem. L'altre inconvenient que podíem trobar, el posar tots els membres en comú, el solucionem amb organització, predisposició i un gran esperit d'equip.

Isabel - Entre les cançons del disc trobarem cançons d'en J.L. Ortega Monasterio o d'en Josep Bastons. Quines són les influències musicals que han ajudat a conformar el so de 'Veles i Vents'?

J.V. - Els Veles i Vents som uns tastaolletes, la veritat; ens agrada picar de tot arreu. Això és una sort perquè la curiositat ensenya molt i molt ràpid, i és un inconvenient perquè, de vegades, tens un munt de projectes sobre la taula i no saps per on començar. Interpretar Ortega Monasterio o Bastons és un èxit assegurat però també una gran responsabilitat doncs et trobes amb moltes referències anteriors de tots els grup. Has de saber on ets i que vols ser. El so de Veles i Vents està 'alletat' per molts personatges i sons però té la fisonomia pròpia, com podríem dir d'una persona de 13 anys.

Isabel - Com podem estar al dia de les vostres novetats i propers concerts?

J.V. - El grup intenta tenir una forta presència a les xarxes socials. Així, a banda de la remodelada, moderna i musical pàgina web (www.velesivents.cat) podeu trobar-nos a Facebook (Havaneres Veles i Vents) i al Twitter (@velesivents). Podeu assabentar-vos de qualsevol notícia i/o esdeveniment afegint-vos o fent-vos seguidors de qualsevol d'aquest mitjans.

Isabel - Merci per aquesta entrevista!

Portada del disc
Portada del disc

Text: Isabel
Fotos: Isabel

Comentaris

Nou Comentari

Disposes de 500 caràcters
Tot el material d'aquesta pàgina està llicenciat sota Creative Commons || Disseny web per Rourets - Avís legal